Діти обожнюють затишні куточки, які можна назвати особистим простором, і завзято облаштовують «будиночки», сховки, курені і т.д. Це не тільки гра, але і психологічне розвантаження, коли малюк відчуває себе господарем в житлі, де все влаштовано за його правилами. Створити такий куточок комфорту, який ідеально впишеться в інтер'єр і буде безпечним, можна за допомогою вігвама.

Якими бувають вігвами

Індіанці здивувалися б, побачивши, які конструкції сучасні виробники називають вігвамами. Серед дитячих товарів це можуть бути і намети, і шатра, будиночки, яйцеподібні вироби і навіть варіанти з кількома «кімнатами», з'єднаними тунелями. Однак найбільш простим і практичним залишається варіант, що нагадує піраміду з квадратною основою.

Дитячий вігвам

Як би там не було, вігвами будь-якого типу мають жорсткий каркас із палиць, на котрий натягується матерчатий чохол - він виконує роль стінок і даху. Якщо днище також йде в комплекті, то вігвам можна буде використовувати не тільки всередині приміщення, але й на галявині або піщаному пляжі. Багато виробників пропонують за додаткову ціну в якості «підлоги» співрозмірний щільний килимок, який можна буде використовувати окремо.

Сучасні моделі приваблюють яскравими фарбами, цікавими візерунками та малюнками, оригінальною стилізацією. Стандартний вігвам може бути доповнений настінними кишеньками, декоративними подушками, пледами, прапорцями, помпонами і т.д. І все це ви зумієте привести в «бойову готовність» за лічені хвилини, подарувавши дітям нові можливості для ігор.

Переваги та недоліки вігвамів

Саме вігвами, на відміну від наметів, мають розбірний каркас із дерев'яних планок - їх можна вийняти, щоб випрати тканинну частину виробу або скласти на зберігання. Крім того, товсті планки не пошкоджують чохол подібно дротовим ребрам, тож вігвам служить набагато довше.

Довжелезний список безперечних плюсів матерчатого будиночка вам перерахує дитина, якщо ви запитаєте, чи варто купувати таку обновку в дитячу.

Однак батьків більше цікавлять практичні переваги:

  • вігвами можна легко встановити і так само просто прибрати або переставити;
  • вони не займають багато місця в кімнаті і тим більш компактні в розібраному стані;
  • добре вентилюються, мають просторий зручний вхід і віконце;
  • тканинну частину можна випрати в звичайній машинці і навіть випрасувати за необхідності;
  • при належному використанні дуже стійкі.

Мінуси вігвамів пов'язані в першу чергу з браком виробництва - це може бути неякісна шліфовка дерев'яних планок, браковане кріплення, невідповідність чохла розмірами каркаса, погана прошивка і т.д. Як уникнути відразу всіх цих проблем? Вибирайте продукцію виробника, який відповідально ставиться до заявленої якості виробів - наприклад, фірми Warmo.

Велике значення має повітропроникність тканини. Найкращі показники демонструють бавовна або льон - вони заодно абсорбують зайву вологу, а ось синтетика блокує вентиляцію, через що вігвам «парить», до того ж брак кисню може стати причиною головних болів.

Мінус, якого складно уникнути - певна рухливість каркаса, помітна під час активних ігор. Планки найчастіше надійно фіксуються всередині матерчатих трубок, які є частиною стін. Але ось нагорі палиці просто зв'язуються стрічкою. Конструкція через це не розвалюється, навіть якщо її пересувати по кімнаті, проте трохи «ворушиться», що на початку експлуатації трохи незвично.

Вігвам для дітей

Яку модель вігваму вибрати?

Для початку зверніть увагу на габарити будиночка. Є зовсім маленькі моделі, які більше підходять для декору кімнати, а є і двомісні варіанти, котрі займуть суттєву частину приміщення. Хорошим вибором стане виріб, чия ширина або довжина - трохи більше метра, а висота - півтора метра і вище. Такий вігвам буде зручним для ігор і залишить місце для проходу.

Колір і малюнок моделі краще вибирати разом з дитиною або як мінімум враховувати уподобання і стать маленького користувача. А якщо ви плануєте вігвам в подарунок до свята - можна купити виріб з певною тематикою, наприклад, яскравий червоний новорічний варіант з відповідними малюнками. Пам'ятайте, що занадто темна тканина обмежує освітлення всередині «куреня», а надто світла - не дає почуття захищеності.

Бюджетні вироби можуть не мати «дверей» - у цьому випадку одна з матерчатих стінок просто відсутня. Дорослим здається, що це незначна деталь, проте діти швидко відзначають такий «некомплект». Нехай «дверцята» виготовлені з тонкої тканини і в цілому символічні - все ж вони дарують відчуття більш повного захисту і допомагають відгородитеся, заховатися під час ігор або в хвилини душевного дискомфорту.

Тому, якщо ви хочете заощадити - краще вибрати модель без додаткового декору у вигляді прапорців і подушок, але обов'язково з дверцятами.

Установка вігвама - діло дуже швидке. Набагато складніше вирішити, хто буде користуватися будиночком перший, адже не тільки діти, а й дорослі не проти відпочити від суєти в такому яскравому «житлі».