Дитячий матрац - немов основа айсберга. Його не видно під яскравою білизною, але саме він сприяє або заважає формуванню правильної постави малюка. Від того, наскільки вірно обрано матрацик, залежить не тільки комфорт, але й безпека маленького користувача.

Рівень жорсткості матраців для дітей

Чимало молодих батьків, уперше взявши матрацик для новонародженого, жахаються твердості виробу. Як може ніжне немовля спати на такій «дошці»? Йому ж буде незручно! Давайте підшукаємо щось м'якіше? А м'якіше - категорично не можна. Усі матраци для новонароджених повинні бути рівними і твердими - саме така постіль створює оптимальні умови для правильного формування постави людини. М'яка перина - навпаки, прогинається під вагою малюка, а разом з нею викривляється і хребет.

У твердого матраца є ще одна важлива перевага - він набагато безпечніший. Відповідно до сучасних рекомендацій педіатрів, немовля повинне спати на спині, однак з часом малюк починає сам перевертатися на живіт, утикаючись носиком в ліжко. На рівній, твердій поверхні у нього буде менше шансів повністю перекрити собі доступ кисню.

Матрац для немовляти

М'яка основа ліжка вважається одним з факторів ризику синдрому раптової дитячої смертності, коли у здорового малюка без явних причин зупиняється дихання. Тому вкрай не рекомендовано використовувати навіть середньо-м'який матрац і подушку для дітей молодше року.

З часом рівень жорсткості постелі можна знижувати:

  • 0-1 рік - тільки жорсткі вироби, наприклад, з кокосової койри;
  • 1-3 роки - тверді вироби з податливим верхнім шаром;
  • 3-7 років і старше - середньо-жорсткі варіанти, можливо з пружинним блоком.

Як бачите, етапів може бути декілька, але найчастіше заміну проводять після 3-х років, або коли дитина перебирається в більш габаритне ліжко. Якщо ви спочатку купили ліжечко великих розмірів - вибирайте в комплект двосторонній матрац з двома ступенями жорсткості. Така асиметрична модель дозволить легко поміняти рівень м'якості постелі в потрібний час.

Дитячий матрац - пружинний чи безпружинний?

«Найперші» моделі зазвичай безпружинні, виготовлені з невеликої кількості шарів (іноді це просто товста плита з кокосової койри). Такі вироби недорогі, легко вентилюються, з честю витримують різні типи навантажень – адже дитина не тільки спить, але і часто грається в ліжечку.

Матрац для дитини

Діткам постарше можна вибирати пружинні і безпружинні аксесуари, головне, щоб вони надавали хорошу підтримку хребту. Маса тіла користувача поки невелика, тому немає особливої ​​потреби витрачатися на дорогі моделі з незалежними пружинами, цілком підійдуть стандартні вироби типу Боннель або моделі з пружним наповнювачем. Краще зверніть увагу на двосторонні аксесуари «зима-літо», які допоможуть забезпечити комфортні умови для сну незалежно від сезону.

Для виготовлення дитячих матраців використовується велика кількість різних наповнювачів, у яких є свої переваги і недоліки. Можна вивчати досконально кожен матеріал, способи обробки і типи комбінацій, а можна довіритися авторитетному продавцеві - наприклад, інтернет-магазину Warmo, який представляє тільки перевірені, сертифіковані товари.

Головне уточнити, чи є у дитини алергія на певні матеріали - наприклад, шерсть. За наявності реакцій і перехресних алергій - краще вибрати постільні аксесуари з рослинної сировини або зі штучними гіпоалергенними філерами.

Розміри матраців для дітей

Більшість виробників постільних аксесуарів орієнтуються на популярні розміри ліжечок. Наприклад, найбільш затребувана модель для немовлят - 120х60 см. Однак єдиної розмірної сітки немає, крім того, часто виробники створюють також меблі за своїми стандартами. А є ще й зарубіжні бренди, у яких свої мірки і статистика популярності...

Тому до покупки краще самостійно проміряти ліжечко, особливо якщо це стара модель або від іноземного виробника. Габарити дитячого матраца повинні відповідати внутрішньому периметру ліжка. Пам'ятайте, що навіть зайві 5 см можуть змінити якість постелі - великий матрац, стиснутий бортами, вигнеться дугою, а надто маленький буде ковзати по основі, через що постійно сповзає простирадло.

Матрац для юніора

Чим захистити дитячий матрац

Головний ворог дитячої постелі - волога. І мова йде не тільки про «мокрі неприємності». Діти їдять та п'ють в ліжечку, відригують, рясно потіють - а батьки можуть прибрати тільки верхню частину бруду. Накопичення вологи загрожує розмноженням бактерій і грибків, виникненням неприємного запаху, тому матрац потребує захисту. Створити надійний бар'єр можна за допомогою щільної постільної білизни і спеціального наматрасника, який вбирає вологу, але при цьому не парить, на відміну від медичної клейонки.

Але навіть при наявності наматрасника сам матрац потрібно регулярно пилососити, провітрювати і перевертати для рівномірного зношування. Так ви продовжите термін служби виробу і забезпечите постелі необхідну гігієну.