Відпочинку в ліжку дитина присвячує не менше 9 годин на добу, тому якість постільної білизни і її чистота має велике значення. Як правильно випрати білизну малюка, щоб тканина стала чистою, не деформувалася і не викликала алергію?

Чи потрібно кип'ятити білизну для немовлят?

Існує думка, що пелюшки потрібно регулярно виварювати або ж прати на високих температурах, щоб максимально продезінфікувати постіль. Насправді до таких кардинальних заходів варто вдаватися тільки в крайніх випадках. Немовля не повзає по підлозі і не приносить бруд в ліжко - навіть мити таких дітей рекомендують без мила, щоб не пошкоджувати тонесенький захист шкірного покриву.

Тому якщо ви плануєте звичайне щотижневе прання білизни, просто щоб освіжити постіль - краще використати цикл швидкого прання (30-40°С) з мінімумом порошку або прополоскати текстиль вручну. Пам'ятайте, що дитячі речі необхідно прати окремо від дорослих, гіпоалергенним дитячим порошком або гелем. Спростять сортування текстилю два різних білизняних кошика.

Якщо ж ви не користуєтесь підгузками або вони не завжди справляються із завданням - забруднену білизну варто прати на більш тривалому циклі з температурою від 60°С, залежно від типу тканини. Особливо сильні забруднення доведеться спочатку запрати вручну, краще з дитячим пральним милом і в прохолодній воді. Дуже важливо не давати брудним речей залежуватися, інакше на тканині залишаться жовті розводи від калу і сечі. Замочувати і прати спершу вручну рекомендують також плями від соку, фруктів, молока.

Комлект білизни для дитячого ліжка

Як часто потрібно прати дитячу білизну

Прання постільної білизни для дитини від 6 місяців і старше - проводять раз на 1-2 тижні або частіше, якщо трапився «форс-мажор». Оптимальний температурний режим залежить від типу тканини, тому бажано залишити етикетку виробу або переписати рекомендації виробника в блокнот.

Більшість дитячих комплектів виготовлені з натуральних зносостійких матеріалів, які добре переносять прання на високих температурах, сушку, прасування, відпарювання. Однак до такої термообробки варто вдаватися лише зрідка, в міру необхідності, оскільки постійні температурні навантаження скорочують термін служби виробів.

Оптимальні температурні режими для постільної білизни

Бязь біла

60-95°С

Бязь кольорова

30-45°С (зрідка можна піднімати температуру до 60°С, якщо є необхідність)

Сатин

30-40°С (у крайньому випадку 60°С)

Муслін

до 60°С

Фланель бавовняна

до 60°С (напівшерстяні вироби – до 30-40°С)

Синтетична тканина

до 60°С

Сушити домашній текстиль краще на відкритому повітрі, під сонячними променями. Якщо виробник дозволяє - можна також користуватися сушильною машинкою.

Прасування дитячої білизни необхідне, якщо малюк хворіє, у нього є шкірні висипи, в житлі з'явилися комахи-паразити, грибок і т.д. У звичайній ситуації досить струснути вологу білизну, розправити і повісити сушитися. Зайва стерилізація постелі обмежує природне формування імунітету дитини.

Діти, привчені до горщика, все одно не застраховані від «нічних несподіванок» - під час хвороби, після насиченого подіями дня або просто додаткової склянки вечірнього напою. Захистити матрац від протікань можна за допомогою непромокальної пелюшки або вологонепроникного наматрасника, які шиє українська фірма Warmo.

Захист для дитячого матраца

Поради з прання дитячої білизни:

  • обов'язково періть нову білизну після покупки;
  • перед пранням вивертайте аксесуари;
  • розділяйте речі за кольором;
  • користуйтесь мірними ємностями, не перевищуйте дозу, рекомендовану виробником
  • уникайте додаткових засобів (кондиціонери, закріплювачі кольору, крохмаль і т.д.) - хоча б поки дитині не виповниться 3 роки;
  • не змішуйте прання речей з різних тканин - більш грубі матеріали, аксесуари з металевою фурнітурою, липучками і т.д. прискорять знос виробів з натуральної сировини;
  • заповнюйте барабан наполовину, щоб домогтися якісного прання та повноцінного полоскання.

Як вибрати дитячий пральний порошок

По-перше, звертайте увагу на вікові обмеження - наприклад, для новонароджених повинна бути позначка 0+. По-друге, вивчайте склад засобів самостійно. Рекомендується використовувати порошки і гелі зовсім без фосфатів (або хоча б не більше 15-30%), без барвників, відбілювачів, ароматизаторів. Однак в різних країнах прийняті різні державні стандарти, тому на полиці з дитячими товарами в одному магазині стоятимуть мийні засоби з дуже різним складом.

Слідкуйте за реакцією дитини на пральні засоби, оскільки не виключені алергічні реакції, які можуть проявлятися як висипами на шкірі, так і нежиттю, почервонінням очей, сверблячкою і т.д. Часто алергія носить накопичувальний характер, тому реакція не проявляється відразу ж - враховуйте це, змінюючи порошок. Зменшити можливість виникнення алергореакцій можна за допомогою додаткового полоскання постільних аксесуарів - в машинці або вручну.

Добре випрана дитяча постільна білизна не має стороннього запаху, м'яка, податлива, приємна на дотик. Досягти цього ефекту досить просто, якщо ви регулярно влаштовуєте прання і не переборщуєте з миючими засобами.